tirsdag den 21. april 2015

Murermesterbuen

Du spørger en mursten: "hvad vil du have, mursten?", og murstenen svarer, "jeg kan lide en bue".

Den berømte arkitekt Louis Kahn er ophavsmanden til denne imaginære dialog mellem en arkitekt og hans favoritbyggemateriale.

Smagsdommere har i lang tid dømt murermesterbuen ude, men nu er den så småt ved at komme tilbage igen i takt med at danskerne bliver mere konservative. Den murede bue mellem to sammenlagte stuer blev af de kulturradikale betragtet som prætentiøs, ligesom stuk, og derfor dårlig smag: Buer hører til i katedraler, ikke parcelhuse, mente 60ernes fine arkitekter.

Fænomenet murermesterbue var udbredt i mellemkrigstiden, fordi den gav fornemmelsen af at have både 2 stuer og 1 sammenhængende stue. Ligesom stuk er det en detalje, der kan være usmagelig, eller gøre et rum mere interessant, alt efter temperament. Bare husk, det kræver en dygtig murer, hvis det skal se ordentligt ud.

Imens du overvejer, om du vil have en murermesterbue - også kaldet en spansk bue - kan du investere i bogen Brick af artitekten William Hall, som viser eksempler på prægtige buer i verdensarkitekturen.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar