mandag den 28. marts 2011

Et gammelt neonskilt


Et gammelt neonskilt har en aura af nostalgi, som gør det til et must have inden for boligindretning.

I Las Vegas har aficionados skabt et museum for byens gamle neonskilte; The Neon Boneyard.

Et neonskilt fra Las Vegas er det ypperligste, man kan få fingre i. Men mindre kan også gøre det.

Der er jo også grænser for, hvad man har plads til på væggen. Det er muligt for relativt få penge at skaffe et originalt neonskilt fra en café, en kiosk, en frisør eller lignende.

Det er som oftest umuligt at finde et gammelt neonskilt på det første og bedste loppemarked. På nettet er det meget nemmere. Der findes et væld af webbutikker, både her og i udlandet, som sælger cool stuff - herunder brugte skilte.

tirsdag den 22. marts 2011

Plankegulve kan renoveres

Plankegulve er er én af de mest charmerende gulvtyper. I plankegulve kan man se træets naturlige struktur, og det har således en rustik udstråling.

Plankegulve er også meget langtidsholdbare. Da plankegulve er lavet af massivt træ, kan de gennemgå utallige slibninger, inden man er nødsaget til at skifte én eller flere planker ud.

Hvis gamle plankegulve er blevet slidte og ujævne, er det som regel muligt at renovere dem med en afslibning. Det er tit en bedre løsning end at lægge et nyt billigt gulv ovenpå. De fleste slidte plankegulve kan blive pæne med en god afslibning, og en renovering af det oprindelige gulv vil være i overensstemmelse med husets arkitektur.

Meget ujævne plankegulve kan have brug for en indledende afhøvling. Men som regel er en afslibning med den rigtige efterbehandling nok til at få plankegulve, der er så gode som nye.



torsdag den 17. marts 2011

Carl Fabergé

Carl Fabergé, som blev født i 1846, studerede hos Josef Fridman, en guldsmed i Frankfurt. Som 26-årig vendte han tilbage til Skt. Petersborg, hvor han overtog sin fars atelier. Med et gudbenådet talent for design såvel som forretning, forvandlede Carl Fabergé butikken til én af verdens største juvelvirksomheder.

Carl Fabergé, der havde filialer i både Rusland og England, blev i 1885 hofjuvelér for den russiske zar, samtidig med at virksomheden modtog internationale priser. Næsten alle de royale europæiske familiedynastier blev kunder hos Carl Fabergé.

Efter kommunisternes magtovertagelse i 1917 blev Carl Fabergé tvunget til at lukke sin virksomhed, og han døde i landflygtighed i 1920. Bolsjevikkerne beslaglagde umiddelbart samlingen, og i 1930'rne solgte Stalin ud af den for at skaffe fremmed valuta.

De berømte Carl Fabergé æg
Det første æg fra Carl Fabergé blev givet af Alexander 3. til kejserinde Maria Fjodorovna i påsken 1885. Ægget var ved første øjekast helt hvidt og enkelt, men dets forgyldte indre indeholdt en lille høne af guld. Som en slags avanceret babushkadukke fandt man inden i hønen en model af den russiske kejserkrone, og inden i kronen hang et rubinæg.

Carl Fabergé fremstillede siden over 50 påskeæg til den russiske kejserfamilie. De ufatteligt kostbare æg blev efterhånden et symbol på den dekadence, som fyrstehofferne svælgede i. I starten af 1900-tallet blev det sværere for adelen at finansiere sit overdådige forbrug, og det sidste æg fra Carl Fabergé til Nikolaj 2. i 1916 blev af onde tunger døbt spareægget.

Carl Fabergés stil var som tidens art nouveau inspireret af tidligere tiders modediller og traditioner fra rokokko og klassicisme til Victoriatiden. Rosenknopægget fra 1895 med dets diamantbesatte guldguirlander peger tilbage til 1700-tallets rokokko, mens Jubilæumsægget fra 1911 med de mange portrætter er inspireret af både nyklassicismen og 1800-talletsromantik.

Æggene er uvurderlige, og samlere over hele verden forsøgte efter revolutionen at få fat i dem. Kroningsægget med miniaturekareten, som Nikolaj 2. gav kejserinde Alexandra i 1897 til minde om tronbestigelsen, blev i 2004 vurderet til over 120 mio. kroner.



Carl Fabergé smykker
Almindeligt dødelige må nøjes med Carl Fabergé som smykker. De kan fås for 1500 kr. plus kæde. Alle Carl Fabergé æg leveres med en fleksibel lås, så de kan hænges i halskæden eller armbåndet, på tasken eller mobiltelefonen.

Carl Fabergé smykker omfatter utallige små raffinerede æg. De findes i alle farver og stilarter, fra det meget overlæssede til det mere enkle. Men Carl Fabergé står jo for extravagance og dekadence. Æggene er om noget rendyrket maksimalisme, så hvis man investerer i et Carl Fabergé smykke, kan man lige så godt gå hele vejen. Gå efter maksimal farvemætning og detaljerigdom som denne forgyldte turkis med bladornamenter og franske liljer med zirkoner. Sådan.

onsdag den 9. marts 2011

Skagen Ure

Skagen Ure (også kendt som Skagen Designs og Skagen Denmark) laver herreure, dameure og vægure, der føjer sig til en storslået tradition for dansk design. Skagen Ure tilbyder design i den kreative danske ånd med rene linjer og nedtonet elegance. Den minimalistiske æstetik kombineres umærkeligt med den praktiske funktion.

Fra hjertet af Skandinavien
Skagen Ure tager naturligvis udgangspunkt i fiskerbyen Skagen, i hjertet af Skandinavien, hvor Jyllands nordlige spids bøjer sig mod øst, og hvor Grenen bryder bølgerne fra Kattegat og Skagerak. I mange generationer har byen med de kilometerlange sandstrande været besøgt af kunstnere, der blev tiltrukket af det helt specielle lys.

Skagen Ure har siden 1987 haft sin fysiske base i USA, hvor ejerne Henrik og Charlotte Jorst valgte at blive selvstændige. Firmaet har danske Steen Albrechtslund som administrerende direktør, og ingen i ledelsen er synderligt præget af den danske jantelov. I disse år er Skagen Ure simpelthen ved at opnå en dominerende markedsandel i Japan.

Skagen Ure i Japan
På rekordtid er Skagen Ure blevet et hit blandt japanerne, der holder lige så meget af dansk design, som vi i Danmark holder af japansk æstetik. En massiv årlig vækst gør, at Skagen Ure satser på snart at blive det bedstsælgende urmærke i Japan, der ellers er kendt for succeserne Seiko, Citizen og Casio.

Produkterne fra Skagen Ure kan i dag fås omkring 450 steder i Japan, særligt i Ginza, hvor stormagasinerne med stor glæde promoverer de dansk design. Den enkle og kølige nordiske stil hos Skagen Ure skiller sig ud for mængden af tungt pyntede internationale urmærker.

mandag den 7. marts 2011

Skænk med overdel

Man kan også få en skænk med en overdel. Det giver stadig plads til åben opbevaring af større ting på den nederste del.

Men samtidig får man mulighed for at opbevare bøger og bamser mm. bag skabslågerne i den øverste del.  

Her en hvidmalet skænk med vitrine overdel til 1800 kr. i DBA.


Skænk til børneværelset

Konventionelt bruges en skænk i spisestuen til tallerkener, glas, kopper, servietter osv.

Men det er også et udmærket opbevaringsmøbel til børneværelset. En skænk er typisk lidt over en meter høj, og  små børn kan derfor nå alle hylder og skuffer, ligesom de kan udstille deres yndlingslegetøj og kreationer på toppen. En skænk gør det nemmere at holde værelset relativt ryddeligt.

Her en fin egetræsskænk estimeret til 600 kr. hos DBA.

lørdag den 5. marts 2011

Kunstige tulipaner

Foråret lader vente på sig. Heldigvis er det nu blevet tilladt at bruge kunstige blomster. IKEA Smycka er en serie kunstige blomster til ca. 12 kr. pr. stk.

De viste tulipaner har ståltråd i stilken, der kan bøjes og indstilles efter behov. Stilken kan også afkortes med en bidetang.

Man kan sagtens mikse kunstige blomster med levende - de tåler vand.