tirsdag den 30. november 2010

Pakkekalender - den hurtige

Hvis man ikke har tid til den store forkromede pakkekalenderløsning, kan man nøjes med at lægge pakkerne på en hylde eller en kommode. Man kan arrangere dem på hylden lidt ad gangen eller alle 24 på een gang.

Hvis de er pænt pakket ind i matchende papir og bånd, ser pakkerne jule-yndige ud gennem december.

søndag den 28. november 2010

Adventskrans som pakkekalender

Man kan kombinere en adventskrans og pakkekalender.

Køb en adventskrans af metal, som hænges op. Sæt lys i og pynt med gran, bånd eller lignende. Hæng pakkerne i kroge fra kransen, lidt ad gangen.

Adventsstagen er fra Madam Stoltz. Den er meget nem at hænge op med to lange bånd. Og man kan hurtigt hænge sine yndlings juleophæng på kransen.

lørdag den 27. november 2010

Tid til julepynt

Vi har fundet kasserne med julepynt frem og går så småt igang med at julepynte huset.

Man behøver ikke fedte med ler og gran eller papir, saks og lim. Man kan hurtigt lave små, søde smagfulde eller smagløse tableauer af julekugler og andre juleting til ophæng.

onsdag den 24. november 2010

Pakkekalender: Tørresnor eller gardinwire

Man kan også hænge pakkerne op som perler på en snor.

Pakkekalender på gardinwire. Hæng en gardinwire op fra den ene ende af rummet til den anden og sæt pakkerne fast med gardinklemmer eller silkebånd. Hæng julepynt og/eller baner af organza på wiren.

Pakker på tørresnor. Hæng en tørresnor op på kryds og tværs i værelset og hæng stofposer på snoren med silkebånd. Du kan sy poserne af gamle lagner, viskestykker, aflagte kjoler og andre stofrester. Hvis en pakke er meget stor, kan du sy en bund i posen.

Alternativt kan du bruge brune papirsposer og farverige klemmer. Bavnegaarden.dk har nogle søde lyserøde og lyseblå tøjklemmer.



Lysestager: Hjerter og gran


Nu nærmer julen sig med raske skridt, og det er tid til alskens julepynt og juledekorationer. Vi har fundet de fine gamle hjertestager frem.

Det karrygule hjerte er den ægte vare fra Alumnia (1940erne). Det kan man bl.a. se på den bølgede linje, der tegner hjertet. Man kan også mærke det på vægten.

De tre andre hjertevaser er pastelfarvede kopier fra Lisbeth Dahl. Den ægte vare fremstilles ikke længere, men man kan være heldig at finde en hjertevase til 500 kr. hos marskandisere.

tirsdag den 23. november 2010

Pakkekalender: Kommode

Find en lille kommode eller et sybord på loppemarkedet eller i en genbrugsbutik. Der skal være minimum én skuffe i møblet. Foto er fra retro-vintage.dk 

Mal og dekorér skuffemøblet på en juleagtig måde, f.eks. med decoupage. Stil et lys eller en juledekoration på møblet og put kalendergaverne i skufferne, lidt ad gangen.

Det gør ikke noget, man ikke kan lukke skuffen, hvis en pakke er lidt for stor.

mandag den 22. november 2010

Pakkekalender: Luftballon


Der er flere festlige måder at servere en pakkekalender på.

Pust en ballon op og lav en holdbar ballon af papier-maché. Pynt den med maling, bånd og klistermærker. Sæt en lille kurv fast forneden incl. en nisse som luftkaptajn.

Nu kan gaverne lægges én ad gangen i modtagerens helt egen luftballon, som også fungerer som fin julepynt gennem hele december.

lørdag den 20. november 2010

Kokeshi dukker


Jeg tog udgangspunkt i disse kokeshi dukker, da jeg valgte stoffet til stolene. Dukkerne er fundet i Netto, believe it or not, til den nette pris af 15 kr.

Kokeshi er Japans svar på de russiske Babushka. Både de russiske og de japanske lykkedukker har været top trendy i de seneste par år, og de er da også super søde og dekorative.


De enkle dukker med det smilende udtryk stammer oprindeligt fra Tohoku-regionen i de nordøstlige Japan. Kokeshi fremstilles af træ, sammensat af få dele. Dukkerne er håndmalede og afslutningsvis "glaseret" med et lag voks.

Traditionelt var kokeshi udbredt blandt Japans bønder, som så deres børns leg med dukkerne som tegn på god høst.  I vore dage giver man primært dukkerne som barselsgaver.

fredag den 19. november 2010

Løse betræk til spisestuestole


Jeg har syet løse betræk til mine polstrede spisestuestole af egetræ. Enhver kan sy løse betræk til denne type stole med lige linjer. Og så har jeg gjort det ekstra nemt for mig selv ved at vælge vævet ternet bomuld. Det er vanvittigt let at klippe.

Til ryggen er der blot tale om en pose, hvor hjørnerne er syet på tværs. Modellen til sædet er et forklæde med hjørner forneden. Jeg har lavet skråbånd af stoffet og syet det på som bindebånd. Igen er det helt utroligt nemt at lave skråbånd af ternet bomuld.

Sådan så stolen ud før - lidt for sart til småbørn.

torsdag den 18. november 2010

Genbrugsguld: Bånd


Man kan finde virkelig meget flot mellemværk og bånd i genbrugsbutikker. Og de koster ingenting, selvom der har siddet en dame og nørklet med det mange timer.

Jeg fandt dette skønne blomstrede bånd hos Kirkens Korshær til 10 kr. Det er syet sammen i to ringe, som er monteret på en plasticring - altså et bånd til at hænge en bakke på væggen.

Bakkebånd var meget populære i 70erne, men er i dag helt og aldeles antikverede. Båndene kan dog sagtens genbruges.

Sødt bakkebånd med blå æbler set her.

onsdag den 17. november 2010

Nyt og gammelt nips


Jeg fandt også denne lille malkepige(?), som pryder kaminhylden ved siden af en moderne node. 

Noden er designet af Monica Ritterband for Royal Copenhagen. Hver node i serien har særlige kendetegn, ligesom smølfer. Der er dog knap så mange noder som smølfer. Dette er sofa-noden.

Genbrugsguld: Nips

Det er sjovt at gå på jagt efter nips i genbrugsbutikker og loppemarkeder.

Jeg fandt forleden disse små blå figurer til 3-5 kr. stykket. Absolut værdiløse, men søde.



tirsdag den 16. november 2010

Genbrugsguld: Børnemøbler


Børnemøbler skal i sagens natur ikke bruges i ret mange år, så det kan ikke betale sig at købe dyrt ind. IKEA har nogle udmærkede og meget billige løsninger - testet på børn!

Men hvis man gerne vil have den unikke løsning, finder man let brugte børnemøbler af god kvalitet, via Den Blå Avis eller Gul & Gratis.

F.eks. dette sæt med bord, stol og kiste til opbevaring af legetøj. Sættet var koboltblåt og medtaget på overfladen. Efter vask, slibning, grunding og tre lag ultra højglans maling blev det lækkert.

Mindre kunne også gøre det. Malingen var møgdyr, fordi det var højest mulige glans og dermed hårdhed. Det gør samtidig, at det er meget vanskeligt at male med, fordi den er lang tid om at tørre og nemt løber. Det skal derfor anbefales kun at bruge maximal højglans på bordpladen, og så en mere jævn maling på resten.

søndag den 14. november 2010

Hvide vægge og blomstrede tekstiler

Blomstermønstrede tekstiler kan virke antikverede, hvis boligen er overlæsset med mønstret tapet, gulvtæpper og nips.

Derimod virker blomstrede tekstiler friske og bløde på en ren hvid baggrund.

Så hvis du er træt af den blomstrede sofa eller lænestole, bør du overveje at male væggene hvide. Det er billigere end at købe nye møbler.

Du kan selvfølgelig også købe en ny blomstret stol. Her en lækker lænestol, kaldet Lucille, i blomstret stof til knap 5000 kr. hos Ilva.dk. Stoffet er 60% hør og 40% bomuld. Polstringen er lavet af koldskum med duntop. Benene er mahogni på messinghjul. Nydeligt.

Billig luksus i boligen med tekstiler

  • Tapetser en væg med vintage-tapet
  • Køb duge, lagner viskestykker og servietter af hør i genbrugsforretninger
  • Eller nye lagner af egyptisk bomuld
  • Brug en sari som sengehimmel over en seng af smedejern
  • Kant et par trivielle ensfarvede bomuldsgardiner med pompom-bånd i samme farve
  • Sy et løst betræk til den slidte og plettede sofa
  • Brug store gulvpuder i stedet for lænestole
Denne lækre madras kan efter sigende købes hos Rice - set på babybusiness.dk

lørdag den 13. november 2010

Billig luksus i boligen

  • Genbrug tre flotte grønne champagneflasker som vaser med en enkelt langstilket rose i hver.
  • Omdan en glat dør til et spisebord med ben fra byggemarkedet.
  • Find utraditionelle møbler i god kvalitet i genbrugsforretninger og på loppemarkeder. 
  • Mal den kedelige entré i en flot mættet farve, f.eks. hindbærrød eller akvamarin.
  • Giv et slidt og kedeligt møbel en ny, spændende karakter med maling og tapet. 
  • Service skal ikke nødvendigvis matche – man kan samle sig til flotte champagneglas eller tallerkner, som kun blive flottere af, at de er forskellige. 
  • Lys rummet op med lyskæder, papirlanterner, stormlanterner med fyrfadslys eller skrivebordslamper. 
Fed lyskæde med Barbapapa fra MinEgenVerden.dk

fredag den 12. november 2010

Lyskæde med Barbapapa

Denne lyskæde er bare så fin. Kæden har 15 Barbapapa-figurer på 3,5 cm højde. Funky!

Kæden koster knap 300 kr. her.

torsdag den 11. november 2010

Lækkert strygebræt

Hvis strygebrættet alligevel altid står fremme, så gør en dyd ud af det, ved at betrække det med stof, som matcher den øvrige indretning.

Denne blogger har lavet dette kvidrende nye betræk til sit strygebræt af r.. (rørende) billigt stof fra IKEA.



onsdag den 10. november 2010

Opbevaring af tekstiler og papir

Akvamarin samling af vintagetapeter herfra


Hvis du interesserer dig for boligindretning, er du nok også typen, der samler på papir, tapet eller tekstiler...

Vis de flotte samlinger frem. Stil tapetrullerne og gavepapiret i en rustik beholder på gulvet. Sorter evt. rullerne efter farve.

Læg tekstilerne sammen i matchende bunker bag glasdøre. Alle hjemmets gardiner, duge, sengetøj og stofrester kan godt ligge i samme skab, hvis det er stort nok.

tirsdag den 9. november 2010

Pink kost og fejeblad

Det er efterhånden muligt at finde rengøringsartikler i flere forskellige farver end kedelig hvid og den slags.

Denne kost og fejeblad er fra Netto, som også har opvaskebaljer, -børster og gummihandsker i sjove farver.

Kost og fejeblad er et must, når der er småbørn i køkkenet. Det er optimalt, hvis der er lange skafter på, så man ikke skal bukke sig, når man fejer op efter dem 3-5 gange om dagen.

Opbevaring af rengøring

Hvis man lader dagligdagens rengøringsartikler og -instrumenter stå fremme, er det nemmere at tage sig sammen til at svinge kosten.

Kost og fejeblad, gulvskrubbe og -spand – det er muligt at få dem i et design, så de bliver en dekoration i sig selv. Hvis man kan lide at blive mindet om, at man skal gøre rent...


Dette fine sæt med kost og fejeblad er praktisk og dekorativt på samme tid. Romantisk musselmalet motiv på fejebladet. Kun 60 kr. via byneel.dk. Ja, der er naturligvis tale om dukkehus-interiør... desværre.




mandag den 8. november 2010

Støvsugning omkring børn

På brugsanvisningen til robotstøvsugeren, står der at den er ”et supplement til den daglige støvsugning”. Ha! Hvis de havde skrevet, at den var et supplement til au pairen, så kunne man bedre forholde sig til det. Men spøg til side, der bør faktisk støvsuges dagligt, når der er små børn i hjemmet, for de krummer og hærger og slæber sand ind, så man skulle tro, de var født til at bo i en jordhule.

Det sætter sit præg på hjemmet, og man kan lige så godt vende sig til trække støvsugeren henover visse kritiske områder hver eller hver anden dag. Derfor er det en fordel at lade støvsugeren stå fremme permanent.


  • Køb en pæn støvsuger, som kan stå eller hænge i et hjørne af stuen eller køkkenet. Evt. bag en plante eller en sofa, så den ikke ligefrem er stuens primære blikfang.
  • Indret hjemmet så det er nemt at komme rundt alle steder med støvsugeren.
  • Og hyr så den dame, der kan komme 1-2 gange om måneden og støvsuge i bund. De penge er godt givet ud mens man har små børn.

Køn er den måske ikke, men sjov. Hetty støvsyger til knap 2000 kr. hos rauh.dk. 

søndag den 7. november 2010

Køjeseng til små børn

En køjeseng sparer meget plads, både hvis børnene deler værelse, eller når de får en ven på besøg.

Hvis børnene er for små til den høje model, kan man lave en køjeseng selv.

Læg den nederste madras direkte på gulvet, på en tatamimåtte eller på et leje med hjul under. Den øverste madras behøver ikke ligge højere end ca. halvanden meter. Sæt to tværgående pinde i sengens ene ende som stige.

Denne model gør begge senge nemme at rede. Samtidig skal man ikke være så nervøs for at børnene falder ud. Der skal naturligvis være en solid og høj fastmonteret sengehest, uanset hvor høj køjesengen er. Og det må være forbudt at hoppe i sengen.

Billedet viser en køjeseng fra minlilleskat.dk af hvidlakeret fyrretræ til 1600 kr.


fredag den 5. november 2010

Køb en brugt rokokostol

Rokokostole som disse kaldes også for Louis XVI-stole. Tekstilerne til disse stole er i stilen fra overgangen mellem rokoko og nyklassicisme. Typisk blev der brugt silkestoffer i pastelfarver, damask eller broderi med mange fine detaljer. Ofte blomsterbuketter, -ranker og -knopper samt sløjfer og bånd. Ikke sjældent så man såvel striber som blomsterbuketter på samme tekstil. En meget pyntet stil, som også understreges af possementerne.

Hvis der er nødvendigt at ombetrække en stol i denne stilart, kan man sagtens gå efter et mindre pyntet look - men det anbefales at respektere den tradition, som stolen er rundet af. F.eks. kunne man forsøge sig med et storblomstret tekstil, marimekko eller lignende, for at inddrage et moderne element.


Armstol med brokadebetræk i rokokostil til 450 kr. hos Antik Pjot i Rødovre.



Rokokostol til 400 kr. via Gul & Gratis



Rokokostol med broderi til 325 kr. - også via Gul & Gratis


torsdag den 4. november 2010

Rokokostole med nyt liv


Tricia Guild er tilsyneladende svært glad for rokokostole. Og de er da også fine. Man kan opdatere mormors rokokostol med nyt betræk. F.eks. striber på sædet og blomster på ryggen.

Billedet viser en bronzepatineret rokokostol betrukket med stof fra Designers Guild fra Leverum.com (solgt til 6.895. Kaching!)

Møbelpolstring og ombetrækning er et ædelt håndværk og en videnskab, og det tager tid at gøre ordentligt. En amatør vil aldrig kunne gøre det ligeså pænt, men man kan prøve...

Man kan købe gode rokokostole for en slik, hvis man køber dem brugt. Ofte er betrækket egentlig udmærket, men hvis der absolut skal pink velour på, så må man jo i sving med de små blå søm.

onsdag den 3. november 2010

Farver og striber - ideer

Tricia Guilds bog er fyldt med mulige og umulige indretningsideer. Her er et uddrag:

  • Tapetser med velour, helst pink eller klar blå(!)
  • Kant et blomstret gardin med et stribet bånd på langs.
  • Et sæt sidegardiner kan godt være to forskellige mønstre, f.eks. striber i den ene side og blomster i den anden, så længe farverne matcher.
  • I et stort vindue kan man ligeledes hænge flere forskellige lette stoffer i matchende mønstre i 1 m brede baner fra gardinstangen. De skal ikke syes sammen.
  • Lodrette striber giver rummet mere højde, vandrette striber illuderer et bredere rum.
  • Sæt pink sammen med lime som på billedet herunder. 
Billedet viser også, hvordan man kan bruge baner af forskellige former for matchende tekstiler.

tirsdag den 2. november 2010

Et orgie af farver og mønstre

Mønstre

Af Tricia Guild

Denne coffee table book af Tricia Guild er spækket med billeder af farvemættede interiører. Tricia Guilds bøger plejer at tage udgangspunkt i farver, men denne gang er temaet mønstre.

Det handler mest om tekstiler og tapeter. Bogen er en historisk gennemgang af mønstre fra enkle geometriske designs til stærkt farvede trykte bomulds- og chintz-stoffer, overdådigt vævede brokadestoffer og damask, kimonoer og kineserier, toile de jouy, frem til modernismens vævede striber og tern samt nutidens retromønstre.

Aldrig før har der været så mange forskellige variationer og kombinationer at vælge imellem.  ”Hvidt er vidunderligt, men der findes andre, mere spændende muligheder”, konstaterer forfatteren tørt. For Tricia Guild er det tydeligvis en dødssynd at bo med enkle hvide vægge, og man får da også lyst til tapetsere og drapere til den helt store guldmedalje, når man bladrer hendes bog igennem.