onsdag den 31. marts 2010

Forår på væggen


Man kan også markere foråret med en vægdekoration, som dette fotografiske tryk med gæslingepil fra Allposters.

tirsdag den 30. marts 2010

En vase med forår


Et bundt af grene, f.eks. forsytia eller gæslingepil springer ud, når de kommer ind i stuen i en vase. Man kan hænge påskeæg og kyllinger på.

mandag den 29. marts 2010

Chaiselong

Bolig-fremmedord. Fra akvarieramme til vitrine - boligindretning er et fag med mange fagudtryk. I dag er vi nået til det franske "chaiselong".

En chaiselong er et aflangt, polstret møbel for én person til at sidde eller ligge på. Billedet viser en Karlstad chaiselong fra IKEA.

Ordet stammer fra fransk; chaise longue, der betyder "lang stol". Møblet, der opstod i Frankrig i 1700-tallet, bestod oprindelig af en lænestol med benskammel. Under nyklassicismen blev de to dele sat sammen. I klunketiden fra slutningen af 1800-tallet blev chaiselongen et populært møbel i dagligstuen.

En chaiselong kan anbefales i en stor dagligstue eller tv-stue, da møblet optager meget plads.

lørdag den 27. marts 2010

Boligindretning med nem rengøring

Hvad man skal gøre, hvis ens hjem skal være nemt at gøre rent?

Der er en række ting, man kan gøre, for at lette rengøringen i boligen. Generelt gælder det om at vælge en enkel eller minimalistisk boligstilart uden for mange møbler og nips.

Hermed nogle tips til, hvordan man kan indrette sig, så rengøringen bliver hurtigere overstået:
  • Jo færre ting, jo mindre at gøre rent – overvej om der er møbler og andre boligelementer, som ikke anvendes, og skil dig i så fald af med dem.
  • Brug ensartede materialer – f.eks. den samme type gulv i alle stuer og værelser, som skal rengøres på samme måde. Hermed undgår man også at skulle opbevare flere forskellige specialrengøringsmidler.
  • Malede og lakerede overflader er lettest at tørre af. Råt træ skal jævnligt behandles med olie eller voks.
  • Indret med væghængte hylder og skabe, så det er nemt at støvsuge under. Bogkasser, som f.eks. disse fra Dubuy er gode til væghængt opbevaring.
  • Hæng ligeledes tv’et på væggen.
  • Sørg for at der ikke ligger ledninger på gulvet, og at de er samlet i rør eller lignende.
  • Møbler med ben, f.eks. sofaer – her bør benene være så høje, at man nemt kan få støvsugeren ind under møblerne.

fredag den 26. marts 2010

Bestemme hvor skabet skal stå


Bolig-ordsprog. Der findes en lang række ordsprog og talemåder om bolig og boligindretning...

Den, der bestemmer, hvor skabet skal stå, er den som bestemmer og har det sidste ord.

Hvem bestemmer, hvor skabet skal stå? Ofte er det jo fruen i huset, men da det lige så ofte er husets herre, som skal stå for flytningen, er placeringen ikke sjældent årsag til diskussion.

Skabe er nødvendige til opbevaring og findes i mange forskellige størrelser og stilarter. Det kan godt betale sig af finde et godt gammelt skab på et loppemarked, som man kan male, fremfor et nyt skab i ringe kvalitet. F.eks. dette skab i almue grøn med flot bordplade til 800 kr. hos Loppefundet.

torsdag den 25. marts 2010

Når pladsen er trang


Bo småt bo godt

Forfatter: Lorrie Mack

Rigt illustreret bolig-bog med inspirerende og konkrete råd om indretning af boligen, så den fungerer optimalt. Der er gode råd om indretning af små rum på alle niveauer, fra den store ombygning til småanskaffelser.

Der er også kapitler om gør-det-selv-projekter. Forfatteren er fan af møbler (især opbevaringsmøbler), der er skræddersyet til rummet, så der ikke bliver spildt dyrebar plads.

Billederne i udgaven fra 1995 bærer præg af tiden og den engelske, lidt overlæssede indretningsstil, og det må man abstrahere fra. Men principperne er almengyldige.

onsdag den 24. marts 2010

Sælges: Døre med flot glasfyldning



Dette dørparti (2 døre med fyldning af dekorationsglas) har været brugt som vindfang i entreen, men det har vi ikke brug for længere, da vi har fået isoleret hoveddøren.

Vi kan desværre ikke genbruge det dekorative glas som døre eller ruder andre steder i huset, da de er for brede. Der er kun installeret håndtag og lås på den ene dør (nøgle findes). Det ornamenterede glas er dog så flot, at det er synd at smide døren ud.

Så giv et bud ved at svare på denne postering. Jeg sælger billigt, hvis du selv sørger for transporten. Glasdørene kan ses/afhentes i Sorø. Flere billeder kan mailes.

Størrelse på dørparti med mønstret glas:
Højde: 204 cm
Dybde: 3,5 cm
Bredde på døren med håndtag: 85 cm
Bredde på døren uden håndtag: 84 cm
Samlet bredde incl. midterkarm: 173 cm

tirsdag den 23. marts 2010

Julen varer lige til påske


Butikkerne sælger ud af julepynten nu, så man kan få mange fine ting til ingen penge.

Nostalgi på Fyn har bl.a. udsalg af glaskugler fra Madam Stoltz. Denne julekugle har en diameter på 10 cm, et smukt præget mønster og et antikt sølvlook. Kun 14,50 kr.

Læg julekuglen på et stort fad eller en bakke sammen med andre fine glaskugler, gerne forskellige. En flot juledekoration i et snuptag...

mandag den 22. marts 2010

Bejdse


Fagudtryk om boligindretning. Fra akvarieramme til vitrine - boligindretning er et fag med mange fagudtryk. Hvad er bejdse?

Bejdse er en væske, som bruges til at farve træ mørkere, mens træets struktur fremhæves. Bejdse påføres med en pensel eller en rulle. Bejdsen trænger ind i træet og toner træets yderste overflade.

Traditionelt er bejdse blevet brugt til at udjævne farveforskelle og til at opnå en dybere nuance på møbler og snedkerarbejde. Man har bl.a. brugt bejdse på lyse træsorter, så de kunne fremstå som mere ædelt træ (antikbejdse).

søndag den 21. marts 2010

Fire bolig-stilarter

De fire bolig-stilarter fra indretningsbogen 100% bolig kan karakteriseres ved følgende stikord:

Klassisk chik
Tidløst design, sildebensparket, kridtstriber, gråt i gråt, enkelt, mådehold, sorte billedrammer, mørkt træ.

Moderne komfort
Chaiselong, puder, gulvtæppe, pasteller, fleksibilitet, møbelhjul, mobile skillevægge, humor, holdbarhed, diffust lys, praktisk, multifunktionalitet.

Enkel landstil
Naturlige materialer, få pyntegenstande, udeliv, store potteplanter, kurvemøbler, Thonetstole (se billedet), sommerhusatmosfære, rå bræddegulve.

Romantik
Slyngede linjer, mønstrede tekstiler og tapeter, skinnende metal, rosenrød og kornblomstblå, lampetter, broderier, smedejern, barokmøbler, organza, løvefødder.

lørdag den 20. marts 2010

Opbevaring og udstilling

Stil frem og gem væk

- Ideer og inspiration til kreativ opbevaring

Oversat fra amerikansk efter Storage & Display af Ellen Strandgaard.

Denne bog om boligindretning fokuserer på, hvordan man får styr på stumperne. Nogle ting skal opbevares, så de fylder mindst muligt. Andre ting skal udstilles som dekorative eller let tilgængelige elementer i boligindretningen.

Bogen viser en lang række billeder, der kan inspirere til at træffe beslutning om, hvilke ting man vil opbevare bag låger, i bokse og i skuffer, og hvilke ting man ønsker at give en fremtrædende placering. Forfatteren lægger lige så meget vægt på det æstetiske som på det praktiske.

Der er en række konkrete ideer til boligindretning, f.eks. at hænge sine mindre billeder tæt sammen i form som en ruder. Eller at opbevare sengetøj og tæpper på plader med hjul under sengen.

fredag den 19. marts 2010

Hjem kære hjem


Bolig-ordsprog. Der findes en lang række ordsprog og talemåder om bolig og boligindretning.

I dag er vi nået til Hjem kære hjem eller Home sweet home, en sentens ofte broderet og hængt op i entreen eller ved kaminen.

Webshoppen Kære hjem sælger mange hyggelig ting og sager til boligen, f.eks. emaljeskilte, der byder velkommen, eller denne holder til hjemmesko til 139 kr. Så får gæsterne ikke kolde fødder...


torsdag den 18. marts 2010

Solgt: Oldefars skrivebord af egetræ


Dette flotte gamle skrivebord af egetræ har været oldefars, hvilket gør det mindst 100 år gammelt. Vi har desværre ikke plads til det mere, så giv et bud ved at svare på denne postering. Skrivebordet kan besigtiges og afhentes i Sorø.

Skrivebordets størrelse: 135 cm (bredde) x 80 cm (højde) x 72 cm (dybde).

Det gamle skrivebord er i tre dele og har fine udskæringer på skuffer og skabsdøre. Det vil være perfekt i herreværelset, til dem der har lov til at have sådan et, eller hvis man har indrettet hjemmearbejdsplads i den pæne stue.

Oldefars skrivebord af egetræ kan også bruges som skænk. Der er senere indsat finér-hylder i skabene, men de kan tages ud, så de kan bruges som barskab, opbevaring af spil m.m.

Bagbeklædningen er finér, så skrivebordet skal stå op ad væggen, ryggen af en reol el. lign. Bordpladen har fået en lille sprække, som kan lappes med plastisk træ. Fyldningen i det gamle skrivebords ene skabsdør er gået løs, men kan limes. Der er nogle blækpletter på hylder og i skuffer, men derudover er skrivebordet i fin stand (nøgle findes dog ikke mere). Flere billeder kan mailes.

onsdag den 17. marts 2010

Stilarter i hjemmet

100 % bolig

Dansk redaktion: Dorrit Elmquist

Denne indretningsbog beskriver fire forskellige stilarter: Klassisk chick, Moderne komfort, Enkel landstil og Romantik. Bogen er fyldt med lækre billeder, der inspirerer til personlige og individuelle hjem.

Hver stilart er opdelt i de forskellige rum og funktioner; velkommen, sidde, spise, lave mad, sove, bade og arbejde. Der er også afsnit og om de basale elementer som gulv, vægge og rumfordeling samt opbevaring. Endelig er der adresseoplysninger på de butikker, hvor interiøret kommer fra.


tirsdag den 16. marts 2010

Til gæstetoilettet


Det er smart med et lille skilt på døren til toilettet, så gæster kan se, hvor de skal gå hen. Det behøver ikke være et dyrt skilt af metal eller porcelæn. Man kan også printe et sjovt billede fra nettet og laminere det. Her er f.eks. Hello Kitty...

mandag den 15. marts 2010

Chatol


Bolig-fremmedord. Fra akvarieramme til vitrine - boligindretning er et fag med mange fagudtryk. Vi starter med ordet ”chatol”...

Et chatol er et møbel, som består af en dyb underdel med store skuffer og en mindre dyb overdel med små skuffer (eller hylder). Mellem under og overdel er en lille plade, der kan bruges som skrivebord. Et chatol kaldes undertiden også en sekretær.

Billedet viser et gammelt chatol fra Birkebiksen i massiv bemalet fyrretræ. Bag ved skriveklappen findes små skuffer.

lørdag den 13. marts 2010

Drop sengetæppet

Mange boligmagasiner og indretningskonsulenter anbefaler, at man dækker sin omhyggeligt redte seng med et sengetæppe, når man er stået op.

Det kan da også se flot ud. Rent funktionelt er det dog bedst at undgå sengetæppet. Et sengetæppe forhindrer nemlig madrassen i at komme af med den fugt, som er ophobet i nattens løb.

Hygiejnisk set bør man faktisk slet ikke rede sengen, men blot ryste dynen (helst udenfor) og lægge den sammen i fodenden.

Så er sengen også klar til, at man kan hoppe i den om aftenen, uden at man skal bøvle med et stort sengetæppe først. Hvorfor gøre tingene mere besværlige for sig selv?

I et gæsteværelse, hvor man ikke pakker sengetøjet væk efter besøg, kan det dog give god mening med et sengetæppe. Billedet viser et sengetæppe fra IKEA (Indira til 69 kr.)

fredag den 12. marts 2010

Gør-det-selv sengegavl til boksmadrassen


Hvis du har en boksmadras, men mangler en sengegavl, er her en idé til en billig og dekorativ løsning.

Få skåret en masonitplade i samme bredde som sengen og beklæd den med et stykke stof (brug en hæftepistol). Pladen skrues herefter op på væggen bag sengen. Stoffet kan vaskes eller skiftes ud efter behov.

Malika & Rosa har tilbud på dette nuttede bomuldsstof med prinsessen på ærten til 119,25 kr. pr. meter. Stoffet er designer af Heather Ross fra kollektionen FAR, FAR AWAY. Bredden er 110 cm.

torsdag den 11. marts 2010

Man ligger, som man har redt

Bolig-ordsprog

I dag er vi nået til Man ligger, som man har redt. Eller; Som man reder, så ligger man.
Alle handlinger har en konsekvens.

Der findes næppe et område indenfor boligindretning med så mange valgmuligheder som soveværelset, specifikt sengen.

Først skal man vælge et sengestel, dernæst en madras og topmadras, endelig er der dyne og hovedpude og diverse sengetøj. Der er utallige muligheder for at indrette sit sengemiljø med personlig stil.

Jysk har tilbud på Hello Kitty sengesæt til 199,-

onsdag den 10. marts 2010

Inspirationstavle til boligindretning


I bogen Drømme og Dekorationer anbefaler Giles Kime at lave en inspirationstavle, når man skal indrette et rum i sin bolig.

En inspirationstavle er en masonitplade (opslagstavle), hvorpå man indsamler stofprøver, farveprøver, udklip fra boligblade, egne fotografier, grundplaner osv. Hvis det ser godt ud på tavlen, vil det også se godt ud i virkeligheden, er påstanden.

Jeg har endnu ikke prøvet at lave en tavle, men det er ubetinget en god idé at tage notater, når man kigger i bøger og blade og får en indretningsidé. Det er vigtigt at notere numre på farveprøver og leverandøroplysninger, så man hurtigt kan skaffe varen, når man har besluttet sig.

Mange stofleverandører sælger stofprøver - hos Malika & Rosa kan man købe stofprøver til 10 kr. inkl. porto. De har tilbud på dette skønne røde stof med japanske ugler til knap 79 kr. for en halv meter.

tirsdag den 9. marts 2010

Bliv din egen indretningskonsulent

Drømme og dekorationer

- Inspiration til din bolig

Forfatter: Giles Kime

Dette er én af de bedste bøger om boligindreting, jeg har læst (Homes and Gardens Decorating fra 2006). Den kombinerer lækre, moderigtige billeder med en meget lærerig tekst om principperne bag boligindretning. (Desværre skæmmes denne udgave af dårlig oversættelse og trykfejl.)

Giles Kime beskriver 11 forskellig boligstilarter, som skal hjælpe læseren til at finde sin egen personlige stil: Minimalisme, Moderne, Enkel, Landlig, Afslappet fransk, Klassisk fransk, Klassisk svensk, Klassisk engelsk, Øst møder vest, Eksotisk og endelig Blandet stil.

Man får også hjælp til at beslutte sig for de forskellige rums primære og sekundære funktioner. Det kan være nødvendigt at ryste posen helt; hvorfor ikke f.eks. lave bibliotek i entreen, så man får mere plads i dagligstuen? Eller hvad med at placere spisestuen i udestuen?

Herefter skal man overveje hvert enkelt grundlæggende element i rummet: Elektricitet, Varme. Gulvbelægning, Opbevaring og Møbler. Kapitlerne omhandler hhv. farve, mønstre og tekstur, vægge, gulve, tekstiler samt konkrete løsninger til de forskellige rum. Endelig er der informative afsnit om, hvordan man gør-det-selv, f.eks. tapetserer.

mandag den 8. marts 2010

Vægdekoration til vaskerummet


Dette genoptryk af et gammelt laundromat-skilt, Drop your pants here, fås for 98 kr. hos AllPosters.com. En god idé som vægdekoration i bryggerset eller til vaskerummet i kælderen.

søndag den 7. marts 2010

Metalskilte til vægge og døre


Metalskilte, såkaldte tin signs, fås i mange størrelser og med mange forskellige motiver, ofte af nostalgisk art. De kan hænges på døre og vægge, så der er lidt at grine af, f.eks. på døren til badeværelset.

Dette lille metalskilt med Betty Boob, der bader i champagne, fås for 65 kr. hos AllPosters.com.

fredag den 5. marts 2010

Tegnefilm som vægdekoration


Hvem siger, at tegnefilm kun er til børneværelset? Denne plakat med Alice, der falder gennem kaninhullet, kunne passe fint til væggen ved trappen.

Plakaten fås for 71 kr. (28 x 36 cm) hos AllPosters.com.

onsdag den 3. marts 2010

Hvor der er hjerterum, er der husrum


Bolig-ordsprog

Der findes en række ordsprog og talemåder om bolig og boligindretning.
F.eks. Hvor der er hjerterum, er der husrum.

Talemåden minder om ordsproget; Hvor der er vilje, er der vej. Plads skulle således være et spørgsmål om den rette indstilling? Det kan der være noget om. Mange pladsproblemer kan ihvertfald løses med de rigtige opbevaringsmøbler og oprydning.

Billedet viser en hjertekrans af mærket Sia fra Julemandens Værksted.

tirsdag den 2. marts 2010

Filmplakater i stuen


Der findes et bredt udvalg af filmplakater, som vil se flotte ud hjemme i stuen. F.eks. denne filmplakat fra Marylin Monroe-komedien Ingen er fuldkommen med Tony Curtiz og Jack Lemmon til 220 kr. fra AllPosters.com.

mandag den 1. marts 2010

Plakater i alle genrer


Hvis dine vægge er gabende tomme, eller du trænger til at skifte de gamle malerier ud, så findes der en masse flotte plakater her.

Man kan få filmplakater, kunst, fotografier og meget mere. Der er en god søgefunktion, så man kan søge efter indhold, men desværre ikke størrelse. Webshoppen tilbyder også at indramme plakaterne på forskellig vis, men det er væsentligt billigere at købe en ramme i IKEA.

Her ses en plakat med en geisha (28 x 36 cm) til blot 65 kr.